Снимка: Reuters

Понякога храната може да бъде лекарство и да помага при определени състояния и здравословни проблеми. Всеки продукт притежава определени свойства заради съставките, с помощта на които предизвиква определени реакции от страна на организма. Дори само като градивен елемент храната играе съществена роля за здравето ни.

По същата логика продуктите, които консумираме, могат да имат и нежелан ефект върху него. Менюто ни може да причини редица оплаквания и неприятни състояния, включително и главоболие.
 
Причина за главоболието може да е увеличеното налягане на артериите в главата и резките промени на кръвната захар, които могат да индуцират болка при някои, а те са зависими и от хранителния ни режим.
 
1. Как инсулинът може да индуцира главоболие
 
„Горивото” за организма е глюкозата. Благодарение на кислорода тя се превръща от клетките в енергия. Храносмилателната система осигурява необходимото „гориво”, като го извлича от консумираните продукти. Получената от разграждането им глюкоза се доставя чрез кръвта до всяка клетка.
 
В този процес ключова роля играе инсулинът, който се отделя от задстомашната жлеза. Той е ключът, който осигурява отварянето на клетките, за да се осъществи поемането на съдържащата се в кръвта захар от тях.
 
Само че, ако храната, която сме консумирали, се усвои бързо от организма и се освободи рязко по-голямо количество захар в кръвта, панкреасът се принуждава да отдели повече инсулин за по-кратко. В последствие се получава рязък спад на нивото й.
 
Резките колебания в нивото на кръвната захар водят до свиване на артериите в главата. На това се дължи характерната аура, зрителните смущения, при мигрена и главоболието при някои.
 
Кои храни могат да повлияят на главоболието може да научите от Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase