източник: Reuters
Пресният магданоз е богат на желязо, витамини К, С и А. 
 
Желязото е жизненоважен елемент, поради участието му в редица основни процеси в организма, включително транспорт на кислород и синтез на ДНК. Затова нормалните му нива са от изключително значение за организма.
 
Витамин К, който се съдържа в магданоза, е необходим за правилното съсирване на кръвта. Участва и в изграждането на костната тъкан. Установено е, че недостигът на витамина в организма е причина за намалена костна плътност.
 
Адекватните нива на витамин К са от значение и при профилактиката на инсулта. 
 
Консумацията на магданоз помага за поддържането на силна имунна система. Благоприятният ефект се дължи на съдържанието на витамини С и А.  
 
Към полезните съставки на магданоза спада и лутеолин - отличава се с антиоксидантните си свойства и предпазва организма от вредното действие на свободните радикали. Лутеолинът насърчава въглехидратния метаболизъм, има противовъзпалителни свойства. 
 
Съдържанието на миристицин в магданоза помага в борбата с рака, смятат учени. Съставката показва ползи за потискане образуването на тумори в белите дробове, показват резултати от проучване. 
 
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase