източник: Reuters

Консумацията на яйца е полезна за кръвното, сърцето и поддържането на стройна фигура, според последните данни от проучвания.  

 
Благодарение на промените в храната, която се дава на домашните птици, яйцата днес са по-хранителни и здравословни от произвежданите преди 30 години. Те съдържат около 20% по-малко мазнини, 13% по-малко калории и 10% по-малко холестерол. 
 
Яйчният жълтък ни осигурява 13 основни хранителни вещества.
 
Съвременните яйца съдържат и 70% повече витамин D и двойно повече селен. Витамин D е полезен за костите, тъй като има роля за усвояването на калций и предотвратяването на заболяването, като остеопороза и рахит. 
 
Хапването на едно яйце сутрин помага за регулиране на апетита през деня. 
 
Според проучване, консумиращите яйца на закуска показват по-малко признаци на глад, отколкото наблягащите на зърнени храни.
 
Смята се, че яйчните протеини са по-ефикасни за запазване чувството на ситост, отколкото съдържащите се в пшеницата. Това спомага и отслабването. 
 
Изследване, публикувано в сп. American Journal of Clinical Nutrition, откри, че яйцата помагат за поддържане на здравословни нива на кръвно налягане, казва Хелън Бонд от Британската диетична асоциация.
 
Особено полезен е жълтъкът. Той съдържа две важни аминокиселини - триптофан и тирозин. Учени изчислиха и че два сурови жълтъка съдържат почти два пъти повече антиоксиданти от ябълката.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase