Снимка: Reuters

Почти всяко дете разполага с мобилен телефон. Докато възможността за постоянен контакт с децата създава чувство на сигурност у родителите, съвсем не така стоят нещата по отношение здравословните аспекти от използването на апарата.

Заради резултати от изследвания за влиянието на мобилните телефони върху здравето при децата в дългосрочен план, британските експерти препоръчват използването им от тях само по необходимост – в краен случай.
 
Какви са съображенията им?
 
Мобилният телефон представлява един вид проводник, през който протича променлив ток с висока честота. Това създава радио вълни, които се излъчват от него и са предназначени да открият определен сигнал. Тези електромагнитни вълни с определена дължина се излъчват във всяка посока, включително и към главата на използващия апарата. Изследвания показват, че тези вълни се абсорбират от тъканите на организма, което пък повишава риска от туморни процеси.  
 
През последните години много се дискутираше вероятността от ракови заболявания заради употребата на мобилни телефони, но все още нито едно изследване в тази насока не потвърждава или отхвърля категорично този риск.
 
В началото на 2011 г. дори Световната здравна организация публикува доклад, който сочи вероятността мобилните телефони да предразполагат към развитие на рак.
 
Още по темата може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase