Снимка: Reuters
fallback

Лятото е времето, в което се отдаваме на вкусните и приятни изкушения, като сладолед, диня и алкохолни коктейли.

В голям процент от тези коктейли ключова съставка е тоникът, който се прилага заради приятния тонизиращ и разхлаждащ ефект на газираната напитка.
 
Благодарение на съдържанието на хинин, тоникът се е използвал като средство за профилактика срещу малария от древността. Хининът представлява бял кристален алкалоид с горчив вкус. Притежава антипиретично, аналгетично и противовъзпалително действие.
 
Известният и популярен, особено през лятото, коктейл джин с тоник, е забъркан за първи път в началото на 1800 г. от британски офицер. Той открил, че в комбинация с джина, хининът се усвоява по-лесно от организма.
 
В днешно време съдържанието на хинин в газираната напитка е сравнително малко, главно заради вкуса.
 
Въпреки това тоникът не се препоръчва за консумация от бременни, поради свойството на хинина да преминава през плацентата. Това според специалисти може да доведе до вродени дефекти при бебето.
 
Тоникът флуоресцира под ултравиолетова светлина заради наличието на хинин. На пряка слънчева светлина също може да се забележи този ефект.
 
Според експертите обаче, в комбинацията джин с тоник, по-вреден е алкохолният елемент.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 4 години

Аз пия по литър тоник на ден и за да не ми вреди го мешам с винце. Иначе ако няма вино е много вреден

5

спирит

преди 11 години

Колектив от учени решили да изследват един пияница от какво най-лесно се напива.Първия ден пил уиски с кола - напил се.Втория ден пил джин с кола - пак се напил.На третия ден пил ром с кола - отново същия резултат.След като анализирали проведения тест, учените заключили:Напиването не е от уиски, не е от джин, не е и от ром. Какво се повтаря в трите опита? - кола.Значи напиването е от кола - заключили дълбокомъдрено те.

4

Анонимен

преди 11 години

джин тоника с Моника, пак ще ни има в криминална хроника

fallback