Снимка: Reuters

Гара руфа (Garra rufa) са вид сладководни малки рибки, принадлежащи към семейство Шаранови. През 1917 г. турски овчар случайно открива съществуването на рибките и техните лечебни свойства. Той имал тежка рана на стъпалото на крака. Когато случайно стъпил в едно блато по пътя си, овчарят видял как за секунди малки рибки наобикалят раната му. Не след дълго тя заздравяла.

Гара руфа се храни с мъртвите кожни клетки, като по този начин стимулира растежа на новата и здрава кожа.
 
Рибките помагат за естествения пилинг на краката, но и не само. В днешно време Гара руфа се използва и при терапията на по-тежки кожни проблеми като псориазис, екземи, акне и др. Не случайно рибките са наричани Доктор Фиш.
 
В СПА центровете Гара руфа се съхраняват в аквариуми с определени стойности на рН и температура на средата.
 
Докато рибките се грижат за доброто състояние и визия на краката и ходилата, клиентът може да се отпусне и да се наслаждава на атмосферата в СПА центъра. По време на процедурата се усеща приятно гъделичкане, наподобяващо лек масаж на краката.
 
Важно е да се отбележи, че Гара руфа се хранят единствено с най-горния мъртъв слой на кожата и никога с живи и здрави клетки.
 
Рибките могат да се използват и за масаж, като за целта цялото тяло се потапя във вана, пълна с Гара руфа. По този начин процедурата стимулира различни жизнени точки и подобрява кръвообращението.
 
Освен релаксиращия и отпускащ ефект от процедурата се наблюдава подобрение на изгледа на кожата. Тя става видимо по-мека, нежна и гладка.
 
Още начини за релакс може да прочетете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase