Снимка: Reuters

Витамин С може да помогне за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт и рак.

Препоръчителните дневни дози са наполовина от необходимото на организма количество витамин С, смятат специалисти.
 
В момента препоръчителните дневни дози са 70 мг за жените и 80 мг за мъжете. Те трябва да бъдат увеличени до 200 мг, категорични са експерти.
 
Трябва да се намери точното количество на витамина, което няма да доведе до пресищане и ще има положителен ефект върху общото здравословно състояние на човека.
 
Учени установяват, че по-високите нива на витамин С могат да помогнат за намаляването на хронични и сърдечносъдови заболявания, инсулт, рак, високо кръвно налягане, слаба имунна система, атеросклероза и др.
 
200 мг доза витамин С дневно не крие риск за здравето поради бързото му усвояване, обясняват специалисти.
 
Витамин С е водно-разтворим витамин с ключова роля в борбата с оксидативния стрес, както и кофактор за някои ензими, ангажирани в синтеза на колагена, обмяната на мастните киселини и енергийното обезпечаване на биохимичните процеси и др.
 
Приеманите чрез хранителни източници количества витамин С са безопасни за здравето. Приложението на аскорбинова киселина и под формата на фармацевтичен продукт също е безопасно, стига да е в разумни количества.
 
Витаминът може да се набави естествено чрез консумацията на цитрусови плодове, които са най-богатият му източник. Редовната консумацията на киви, портокал, шипка, индийско цариградско грозде, папая, както и на зеленчуци като карфиол, броколи, зеле, спанак, картофи, домати и чушки могат да набавят необходимото за организма количество витамин С.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase