Снимка: Reuters

Характерен признак за подути крака е отичането на прасците, подуването на глезените, болките, дори сърбежът по хода на вените и склонността към леко кървене при нараняване на кожата им...

Не винаги вените изпъкват, особено ако са „скрити“ в тъканите на прасците. Как тогава да сме сигурни, че тежестта и умората се дължат на разширените вени?
 
Отговор можем да получим от лекаря, който на базата на оплакванията и наблюденията ни и прегледа би могъл да предположи съответната диагноза. От значение е точното описание на болката, която изпитвате при различни ситуации. Някои жени, например, се оплакват от влошаване на състоянието си при разширени вени по време на менструалния цикъл.  
 
За преценката на лекаря помага информация относно рисковите фактори за развитието на разширени вени, като наследствена предразположеност, брой прекарани бременности, наличие на наднормено тегло, травми в миналото, включително фрактури.
 
От компетенциите на специалист – съдов хирург или ангиолог – е да се постави диагноза чрез ултразвуково доплерово изследване (сонография) или дуплекс скениращо изследване, което обединява възможностите на ултразвуковата ехография и импулсната доплерсонография.
 
Още по темата може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase