Снимка: Reuters

Възпалителното заболяване на червата може да се дължи на неправилно хранене, което провокира развитието на вредни бактерии, смятат американски учени от Университета на Чикаго.

Изследване, описано в сп. Nature, свързва наситените мазнини и бактерии в червата с появата на възпалителни процеси.
 
Богатият на мазнини хранителен режим променя начина, по който храната се усвоява, като по този начин насърчава вредните бактерии, обясняват микробиолозите. Според тях модифицирането на чревните бактерии може да подпомогне лечението на здравословния проблем.
 
Възпалителните чревни заболявания като болест на Крон и улцерозен колит засягат един на всеки 350 души във Великобритания. Според статистиката честотата им нараства постоянно.
 
За България няма точни данни за разпространението на заболяванията. Смята се, че от болестта на Крон страдат около 1000 българи, като годишно се появяват по 4-5 нови случая. 
 
Възпалението на червата може да предизвика силна коремна болка и диария.
 
Резултати от настоящето изследване показват, че високата консумация на наситени млечни мазнини, които се съдържат в много преработени храни, повишава риска от развитие на колит. 
 
Колкото повече мазнини съдържа храната, толкова повече жлъчна киселина е необходима за усвояването им. Това променя чревната среда и води до промяна в бактериите, които растат в тази област, поясняват изследователите. Те идентифицират бактерията Bilophila wadsworthia, свързана с тези процеси.
 
Развитието на вредните бактерии може да провокира активиране на имунната система и да отключи заболяване при генетично предразположени хора, обяснява проф. Юджийн Чанг от изследователския екип.
 
Като начин за справяне със здравословния проблем учените препоръчват промяна на микробния баланс в червата. 
 
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase