източник: Reuters

Физическото възпитание още в детска възраст има положително въздействие върху психическото и здравословно състояние в по-късен етап от живота, според специалисти.

 
Шведски учени проследяват здравето на 200 ученика, през периода от първи до трети клас в продължение на 9 години.
 
На половината от децата изследователският екип възлага петседмични занятия по физическо възпитание в допълнение с упражнения за равновесие и координация.
 
На другата половина са зададени обичайни физически дейности.
 
Резултатите показват, че 96% от учениците в интервенционната група са увеличили физическия, но и умствен капацитет и спокойно могат да преминат в по-горна образователна степен без значение от възрастта им.
 
По-голям положителен ефект физическото възпитание оказва при момчетата. Те имат значително по-висока осезаемост на предмети като английски, математика, физическо възпитание и биология в сравнение с контролната група.
 
Изследователите констатират, че в девети клас, 93% от учениците в интервенционната група имат по-добри двигателни умения и физика, в сравнение с 53% от доброволците в контролната група.
 
Физическото възпитание е необходим процес от растежа на децата и е добре да се прилага както в семейството, така и в училище, апелират експерти.
 
Още полезни новини за детското здраве можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase