Снимка: Reuters

Представата как изглеждаме в банския костюм може да предизвика тревога или депресия, сочи ново проучване.

 
Специалисти са на мнение, че е възможно да се увеличи чувството за обективизация към самия себе си.
 
Това е термин, използван от психолози, за да се опише начинът, по който хората, най-често представителки на нежния пол, възприемат телата си.
 
Тази обективизация крие редица негативни последици, като постоянно притеснение за външния вид, срам от собственото тялото, избягване на показността. Често води до хранителни разстройства и депресия, обясняват специалисти.
 
При всеки се наблюдава склонност към обективизация на собственото тяло, но при някои тя е по-силно изразена и клоняща към мания заради ниско самочувствие. Положението допълнително се утежнява от ситуации, които ескалират чувството на притеснение и срам, като мисълта за обличане на бански костюм.
 
Обективизацията е чисто психологически процес, които е възможно да се превъзмогне и да се контролира. Единственото условие е да се придобие повече самоувереност и приемане на себе си. Естествено, от значение е и съдействието от страна на близките в тази насока.
 
Притеснението да се представим в бански не винаги е свързано с излишните килограми, обясняват експерти, има жени, които въпреки фината си фигура се притесняват от стрии или други телесни недостатъци.
 
При по-тежки случаи разстроената личност избягва да се погледне в огледало, колективни спортни занимания, смущава се от пребиваването в общи съблекални, обществени бани или басейни или плажове с много хора.
 
Проучването е публикувано в сп. Sex Roles.
 
Още интересни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase