източник: Reuters
fallback

И 30-минутно излагане на пасивно пушене може да доведе до увреждане на лигавицата на кръвоносните съдове, показват резултати от ново изследване.

Увреждането е свързано с риск от атеросклероза, която пък увеличава опасността от развитие на инфаркт или инсулт.
 
„Отчитаме рязък спад в съдовата функция, дори и след много кратко излагане на ниски нива на вторичен цигарен дим.“, уточнява водещият изследовател д-р Пол Фрей от държавната болница в Сан Франциско.
 
Според учените наблюденията им са от особено значение за общественото здраве и превенцията на сърдечносъдови заболявания. 
 
Изследователите използват устройство за производство на специфични концентрации на прахови частици и измерват въздействието му върху 33 здрави непушачи на възраст от 18 до 40 години. Участниците са разделени в три групи и са изложени на три нива на вторичен цигарен дим: на чист въздух; на по-ниски нива на продължителен дим, намиращ се в домовете на пушачи или в ресторанти; и на високи нива, в опушени барове и казина.
 
Резултатите показват, че брахиалната артерия - голям кръвоносен съд, намиращ се в горната част на ръката, не се разширява правилно при хората, изложени на продължителен вторичен цигарен дим. Това се случва, защото вътрешната обвивка на кръвоносните съдове не функционира нормално, обясняват учените.
 
Негативният ефект от пасивното пушене върху сърдечносъдовата функция на участниците се увеличава при повторно излагане на цигарен дим. 
 
Резултатите са публикувани в Journal of the American College of Cardiology.
 
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 11 години

аз пък не искам да ме целува , даже и да ме доближва смърдящ на цигари , да си си смърди на себе си , да си се души , да си се кефи колкото иска, но далеч от мен

9

конопа

преди 11 години

легална Марихуана, забрана на тютюна и алкохола = по-добър свят. това е бъдещето, далечно или близко зависи от интелекта на хората.

8

\//\/\

преди 11 години

Аз вече месец и половина не пуша :) (happyyy)

fallback