източник: Reuters
fallback
Сомнамбулизмът засяга два пъти повече възрастни, отколкото се предполагаше досега, разкрива проучване.
 
Изследователи откриват, че 1 от всеки 25 души, или 3,6% от възрастното население, е със склонност към сомнамбулизъм. Предишни проучвания показват, че тази честота е около 1 на 50.
 
Включвайки и детският сомнамбулизъм, честотата се увеличава на 29,2%, т.е. почти 3 от всеки 10-ти страда от състоянието. 
 
Конкретните причини за ходенето на сън все още са неизвестни. 
 
За целите на настоящето проучване учените анкетират 19 136 души за физическото и психическото им здраве, изяви на сомнамбулизъм, използване на медикаменти.
 
Резултатите сочат, че малко над 80% от сомнамбулистите са имали изяви на състоянието и преди 5 години. 1/3 имат фамилна история на сомнамбулизъм.
 
Установява се, че хората с депресия са 3,5 пъти по-склонни към сомнамболизъм, в сравнение с тези, които са в добро психическо здраве. Участниците, които злоупотребяват с алкохол или страдат от обсесивно-компулсивно разстройство, също са с по-голям риск от състоянието.
 
Приемащите антидепресанти от типа на селективните инхибитори на обратното захващане (SSRI), са 3 пъти по-склонни да ходят на сън, с честота два пъти на месец или повече. 
 
Епизодите на сомнамбулизъм не са свързани с пола, а с възрастта изявата им намалява, според наблюденията на експертите.
 
Необходими са повече изследвания, за да се обясни връзката между сомнамбулизма и проблемите с психическото здраве, смята Маурис Охайо, професор по психиатрия и поведенчески науки във Факултета по медицина към Станфордския университет. 

Резултатите са публикувани в сп. Neurology. 

Още любопитни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback