източник: Reuters

Наскоро нашумя забраната в някои държави за показването на изключително слаби и малолетни модели по телевизията.

Причината е насаждането на общественото мнение, че да изглежда привлекателна една жена, е задължително тя да е свръхслаба, гримирана или дългокрака.
 
Това виждане при младите момичета може да доведе до психологически и здравословни проблеми, като анорексия, която е често срещана сред моделите, както и различни комплекси, касаещи външния им вид.
 
Хранителният режим, диетите, фитнес програмите и възрастта на манекенките винаги са били център на обществени критики, но Израел е първата държава, която предприе мерки за ограничаване на влиянието на този модел върху младежите.
 
Важно е да се разбере, че красотата не може да се налага с норми и да се измерва в мерки, тя е индивидуална и е съпроводена от здравословен и щастлив начин на живот, който не може да се долови от ревютата, които наблюдаваме по телевизията.
 
На екрана виждаме хубаво гримирани момичета, които макар и малолетни изглеждат поне на 20 години, слаби и стройни, но никой не калкулира цената на тази красота преди да си постави за цел постигането на фигура като на манекенка. Това може да доведе до здравословни проблеми, смятат редица специалисти.
 
Един пресен пример как модата се отразява на здравето на манекенките е скорошната гибел на известния френски модел, Изабел Каро, която 16 години се бори с анорексията. Французойката беше на 28 години, а тежеше едва 31 килограма.
 
Болните от анорексия имат неточно възприемане на размерите, пропорциите и границите на тялото, както и ниска самооценка.
 
Появяват се странности в хранителното поведение като избягване на някои храни, подбиране на нискокалорични продукти, консумиране на малки количества храна, педантично изчисляване на приетите калории.
 
Хората, страдащи от анорексия, се хранят много бавно, сортират храната в чинията си, дъвчат дълго и консумират прекомерно течности, за да утолят чувството за глад.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase