източник: Reuters

Начинът на ръкостискане може да издаде здравословен проблем, сочи ново проучване.

За целта му взимат участие близо 2500 мъже и жени. Изследователите констатират, че доброволците над 65-годишна възраст с по-силен захват при ръкостискане са с 42% по-нисък риск от инсулт.
 
Причината е свързана с проявяването на съдовите проблеми под различна форма, смята ръководителят на изследването д-р Ерика Камарго. Слабият захват показва нарушена и забавена функция на сърдечносъдовата система, обяснява тя.
 
Подобно проучване, свързано със скоростта на ходене, установява, че хората с по-оживени крачки са с по-нисък риск от развитието на деменция в по-късен етап от живота.
 
Начинът на сън също може да подскаже риска от евентуален здравословен проблем. Така, например, хората, които спят с едно отворено око са изложени на по-голям риск от проблеми с паметта, според проучване на Вашингтонския университет.
 
Хората, които се будят повече от 5 пъти за един час, са с по-висока вероятност от натрупването на амилоидни плаки в мозъка, което се смятат за предвестник на болестта на Алцхаймер.
 
Тези независими едно от друго проучвания показват, че начинът на живот и ежедневните ни дейности, като ръкостискането и ходенето, за които дори и не се замисляме, могат да са показател за риска от различни болести.
 
Изследователите се надяват на по-обширни проучвания в тази насока, които могат да помогнат за ранното диагностициране на дадено заболяване, което от своя страна да помогне за навременното лечение.
 
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase