Снимка: Булфото

Учени разкриха причината част от хората да се дразнят и дори да се отвращават от миризмата на свинското месо.

Виновникът е ген, заради който обонятелните рецептори реагират по-интензивно и остро за определени протеини.

Експерти от Медицинския център в американския университет Дюк, съвместно с колеги от от норвежки институт по химия, биотехнологии и храните установили, че близо 70% от хората имат две функционални копия на гена OR7D4, свързани с на обонятелните рецептори.

Те реагират избирателно на андростенон - протеинът, присъстващ в тъканите на прасетата от мъжки пол, както и част от четината.  

По време на експеримента изследователите добавяли в дегустираното месо андростенон до нивото на концентрация, регистрирани в глиганите и дивите свине. 

Водещият на изследванията – проф. Хироаки Мацунами коментира, че тестовете щели да дадат по-пълна картина с участие на хора от страни от Близкия Изток. Там обаче консумацията на свинско месо е табу. 

Оказало се, че вегетарианците също могат да бъдат генетично предразположени към селективен отговор на обонятелните рецептори в месото, но това може да се потвърди само в серия от научни експерименти. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase