източник: Reuters
Според експертите връзката може да се обясни с ефекта на белия ориз върху нивата на кръвната захар, който се дължи на сравнително високия му гликемичен индекс. 
 
Консумацията на бял ориз увеличава риска от диабет тип 2, смятат учени от Харвардското училище за обществено здраве в Бостън. 
 
Не е вредна консумацията на 1-2 порции ориз на седмица, допълват експертите. Но, колкото по-често се консумира, толкова повече се повишава опасността от развитие на онкологичното заболяване, сочат резултати от четири проучвания. 
 
Според експертите връзката може да се обясни с ефекта на белия ориз върху нивата на кръвната захар, който се дължи на сравнително високия му гликемичен индекс. 
 
Високогликемични са храните, бедни на баластни вещества и фибри, но богати на въглехидрати. При консумацията им те предизвикват рязко покачване на кръвната захар.
 
До по-постепенно повишаване на глюкозата, без резки пикове и спадове водят нискогликемичните храни, какъвто е кафявият ориз. Такива продукти са с високо съдържание на влакнини.
 
Освен че е по-ниско калоричен и с по-малко въглехидрати от белия, кафявият ориз съдържа повече магнезий (85,8 мг), фосфор (150 мг), калий (154 мг) и калций (19,5 мг) за количество около 200 г. За сравнение - същото количество бял ориз съдържа 24,1 мг магнезий, 68,8 мг фосфор, 3,94 мг калий и 5,6 мг калций.
 
Смята се, че хранителни вещества, като фибри и магнезий, помагат за предотвратяване развитието на диабет тип 2.
 
Учените проследяват хранителния режим на 350 хил. души от Китай, Япония, САЩ и Австралия, като вземат предвид и фактори като телесно тегло и нива на упражнения. В рамките на 22 години около 13 200 души развиват диабет.
 
Установява се, че начинът на живот и хранене, включващ висока консумация на ориз, допринася за увеличаване на риска от заболяването. 
 
Едно от проучванията установява, че консумацията на бял ориз, повече от 5 порции на седмица, повишава риска от диабет тип 2 с цели 17%. 
 
При консумиращите кафяв ориз, поне 2 пъти на седмица, рискът е 11% по нисък.
 
Според резултатите, ако средно консумираният бял ориз и оризови продукти - 50 г на ден, се заменят с еквивалентно количество кафяв, рискът от диабет тип 2 намалява с 16%. При замяна на белия ориз с други пълнозърнести продукти, опасността е още по-малка - с около 36%.
 

Прегледът на проучванията е публикуван в British Medical Journal.

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase