източник: Reuters
fallback
Пакетът медицински дейности при бременност се регламентира в програма „Майчино здравеопазване“. Видовете и обемът на дейности се залагат според приетия за годината Национален рамков договор. За 2012 г. Пакетът по програма „Майчино здравеопазване“ може да се намери към приложение 13 и 15 на Националния рамков договор 2012 за медицинските дейности.
 
Включената в програмата медицинска помощ се поема от НЗОК, тогава, когато жената е здравноосигурена.
 
Пакетът дейности в програмата е с някои малки различия според това дали бременността протича нормално или е с риск. Рискова е една бременност, най-общо при следните показатели:
  • при възраст на бременната над 35 години,
  • при възраст под 20 години,
  • при кръвно групова несъвместимост с биологичния баща по АБО или резус фактор, тоест при отрицателен Rh на бъдещата майка и положителен Rh на бащата;
  • при риск от развитие на диабет,
  • с друг риск, произтичащ от външни фактори като: недохранване, фамилна обремененост, обременена акушерска анамнеза, излагане на йонизиращи лъчи, вибрации, прием на медикаменти и др.
 
Бременната жена има право на избор при кого да следи бременността си, когато тя протича нормално. Това може да бъде общопрактикуващият лекар или специалист по акушерство и гинекология.
 
Рисковата бременност задължително се следи от акушер-гинеколог.
 
Независимо от кого се извършва проследяването данните от прегледите и изследванията се въвеждат в Карта за профилактика на бременността, която се включва в медицински софтуер на лекаря, с регистрирането й. 

Какво включва пакетът по програма „Майчино здравеопазване“ при нормална бременност, прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

бременна

преди 11 години

Аз съм с рискова бременност заради възраст според това което пише ми се полага консултативен преглед за пренатална диагноза съвместно от акушер-гинеколог и генетик, както и серумен скрининг за алфа-фето протеин и бета ЧХГ в периода от 8 до 16 гестионна седмица, да но на практика си ми взеха 70лв за това изследване, и с други познати съм коментирала, и на всички им вземат пари.

1

13

преди 12 години

Пакетът включва доста неща, но всичките ми познати родилки СИ ПЛАЩАТ ВСИЧКО!!! Според мен лошото е, че го смятат за нормално! Аз съм раждала доста отдавна - през 1981 и тогава имах здравен картон на бременната - с всички - ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ изследвания, а заведението в което трябва да родиш - зависеше от адресната регистрация, но не се спазваше строго - негласно имаше избор на болницата- говоря за София, където винаги са били много болниците.НЯМАШЕ залитане към секциото, напротив - избягваше се!!

fallback