източник: Reuters
Децата, които са насърчавани да пият големи количества плодов сок, като част от здравословното хранене, са с по-висок риск от проблеми с денталното здраве. 
 
Специалисти от Денталния факултет на Кралския колеж на хирурзите в Англия предупреждават, че половината от децата на 5-годишна възраст имат признаци на износване на зъбния емайл, ерозия на зъбите. 
 
Според експертите една от причините е прекалена консумация на плодови сокове, особено цитрусови, имащи високо киселинно съдържание, което е вредно за зъбите. С натуралните напитки от кутия също не трябва да се прекалява, поради високото количество добавени киселини. 
 
Смята се, че контактът на киселините със зъбната повърхност благоприятства разтварянето на емайла. 
 
Плодовите сокове съдържат витамини и минерали, полезни за здраве, но някои са и с високо съдържание на естествени захари, които причиняват кариес, допълват експертите.
 
Британската здравна служба препоръчва консумацията на 150 мл сок от пресни плодове на ден, което е равно на приема на препоръчителните пет дневни порции плодове и зеленчуци.
 
Експертите съветват да консумираме сока заедно с храна, тъй като това може да помогне за намаляване риска от увреждане на зъбите.
 
Проучване сред 1000 души на възраст между 18 и 30 години, публикувано в King's College London Dental Institute, показа, че консумацията на ябълки може да бъде до четири пъти по-вредна за зъбите от газираните напитки. 
 
Можем да намалим вредния ефект от консумацията на плода за зъбите, ако хапваме едновременно парче сирене или мляко – и двата продукта съдържат калций, който неутрализира киселината. Пиенето на питейна вода, веднага след като сме консумирали ябълка, също редуцира риска.

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase