източник: Impact Press Group
Глаукомата засяга най-вече хора между 35-40 години и се нарежда на второ място сред причините за слепота в света и у нас, предимно поради неадекватно и ненавременно лечение.
 
Заболяването засяга между 60 и 70 милиона души в света, 7 милиона от които са двуочно слепи. 
 
Очаква се до 2020 г. броят на тези болни да нарасне значително, имайки предвид и увеличената продължителност на живот и застаряването на населението. 
 
В България от глаукома страдат около 60 000 и 80 000 души, като само половината от тях знаят за заболяването си и се лекуват. 
 
Ранната диагностика и профилактика са ключ към предотвратяване загубата на зрението. Често в началните си етапи глаукомата протича без симптоми. Затова след навършване на 40-годишна възраст е препоръчително провеждането на профилактичен преглед при офталмолог. След 60-годишна прегледите следва да се планират веднъж на всеки 12 месеца.
 
Глаукомата обединява група дегенеративни очни заболявания, свързани с увреждане на зрителния нерв, в резултат на което някои от нервните клетки загиват. Това води до отпадане на части от зрителното поле до пълна загуба на зрението. 
 
Най-често срещаната и коварна форма е първичната откритоъгълна глаукома. Развива се след 50-годишна възраст, вследствие на повишено вътреочно налягане или съдово-обусловена исхемия (недостатъчно кръвоснабдяване).
 
В предната част на окото съществува пространство, наречено предна камера. През нея непрекъснато преминава бистра течност, флуид, който подхранва близките тъкани. Флуидът напуска камерата през отворен ъгъл, при който се срещат роговицата и ирисът. Когато флуидът стигне до този ъгъл, той се влива през гъбеста мрежа, като дренаж, и напуска окото.
 
При откритоъгълната глаукома, макар че дренажният ъгъл е „отворен“, флуидът преминава прекалено бавно през дренажната мрежа. Тъй като той се натрупва, вътреочното налягане се покачва до ниво, което крие риск от увреждане на зрителния нерв. Ако това се случи, вследствие на повишено вътреочно налягане, може да се стигне до поява на откритоъгълна глаукома и загуба на зрение. Затова от изключително значение е вътреочното налягане да бъде редовно следено и контролирано. 
 

Кои са рисковите фактори за глаукома и как се поставя диагноза, прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase