Жените, които редовно консумират цитрусови плодове, са с по-нисък риск от исхемичен инсулт, според американски изследователи.
14-годишно проучване проследява хранителните навици на 69 622 жени. Целта на учените е да изследват ползите за здравето от приема на флавоноиди, които се съдържат в плодовете, зеленчуците, черния шоколад, червеното вино и др.
Редовно консумиращите портокали и грейпфрути са с 19% по-нисък риск от развитие на инсулт, показват резултатите. Според учените положителният ефект се дължи именно на съдържанието на флавоноиди в цитрусите.
Смята се, че те осигуряват защита чрез подобряване функцията на кръвоносните съдове, както и поради противовъзпалителното си действие.
Цитрусовите плодове са богати на витамини, особено на витамин C и антиоксиданти. Съставките са полезни за поддържането на имунната система. Консумацията на цитруси е препоръчителна и при болки в ставите. За да бъдем в добро здраве, е препоръчително да хапваме по няколко плода на ден.
Други изследвания показват, че цитрусите помагат за предотвратяване наддаването на тегло и развитието на метаболитен синдром, който може да доведе до диабет тип 2 и по-висок риск от сърдечносъдови заболявания.
Проучването е публикувано в Journal of the American Heart Association.
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар