източник: Reuters
fallback
Редовно използващите iPad или други таблетни компютри са изложени на повишен риск от развитие на хронични болки в мускулите, предупреждават експерти.
 
Специалисти наблюдават първите признаци на проблеми, включително „синдром на компютърната мишка”, RSI синдром, при хора, които употребяват модерното устройство с часове всеки ден.
 
Симптомът се изразява в нарушение на нормалната работа на мускулите на ръката, гърба и шията поради еднообразните и повтарящи се движения.
 
Експерти установяват оплаквания при потребителите на таблети, свързани с болки в ръката, с която обикновено придържат устройството си, както и в пръстите на ръцете, които използват при работа с него.
 
Симптомите са свързани и с болки във врата, поради продължителното навеждане на главата към екрана. 
 
Продължителната употреба на таблетни компютри може да доведе до различни форми на травми от прекомерно натоварване на пръстите и ръцете, казва д-р Джон Папас от Beaumont Centre for Pain Medicine в Мичиган, САЩ. 
 
Правилната стойка и провеждането на чести и кратки почивки помага за свеждане на тези симптоми до минимум, съветват експертите.
 

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Вал

преди 12 години

Има нещо вярно в това писание, програмист съм от дълги години и сега за пръв път наблюдавам това явление.Няма лъжа вярно е, направих няколко експеримента с самият мен, за съжаление нещата не са изпипани......................

3

e12

преди 12 години

Преди когато излезе Nintendo Wii и го спукаха от критики, че игрането с него водело до болки в ръката и тем подобни. Точно се чудех за Apple кога ще кажат нещо защото Ipad е супер неудобен. Ако не го подпреш някъде примерно на крака си ако си седнал, почва да те боли ръката след 10 минути. Ако примерно си седнал и си го подпрял на коляното почва да те боли врата. Значи позата която леко става е седнал с сгънати крака и Ipad-a подпрян на крака. Легнал - супер зле.

2

whiskey

преди 12 години

@1: тогава кво правиш в тоя сайт?

fallback