източник: Reuters
Биоактивните съединения, намиращи се в чая Мате, могат да унищожат раковите клетки при дебелото черво, сочи ново проучване в Molecular Nutrition & Food Research.
 
Консумацията на Мате намалява и степента на възпалителните процеси. Това е от изключително значение поради факта, че възпалението може да е причина за увеличаване прогресията на рака и появата на метастази, смятат изследователите.
 
Учените изолират и пречистват кафеоил-хинова киселина (CQA) от Мате и третират със съединението човешки ракови клетки от дебелото черво.
 
Те увеличават концентрацията на CQA и наблюдават процеса на апоптоза на раковите клетки, който се задейства при увреждане на фрагмент от ДНК.
 
Полезните съединения от Мате могат да се използват за направата на противотуморни медикаменти или да се приложат при други заболявания, коментират от изследователския екип.
 
Мате е традиционна южноамериканска напитка. Най-разпространена е в Аржентина, Уругвай, Парагвай, Бразилия, Чили, Сирия и Ливан. Приготвя се от изсушени листа на растението Yerba Mate. Листата се запарват в гореща вода.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase