източник: Reuters
Свиренето на музикален инструмент има въздействие върху процеса на стареене, сочи ново проучване, публикувано в списание Neurobiology of Aging.
 
За целта на проучването са измерени автоматичните отговори на мозъка на музиканти от различни възрастови групи. Резултатите показват, че по-възрастните музиканти имат предимство.
 
Изследователите са на мнение, че свиренето на инструмент през по-голямата част от живота на по-възрастните музиканти е оказало положително въздействие върху нервната им система.
 
Проучването подкрепя идеята, че мозъкът може да бъде обучен с цел предотвратяване на загубата на слуха с напредването на възрастта, както и други проблеми с паметта, съпътстващи жизнения цикъл.
 
Свиренето на музикален инструмент подобрява речевата и мозъчна функция, шума в ушите и нарушенията на слуха като цяло, засилва способността за общуване и паметта, смятат изследователите.
 
Предишни изследвания доказват пластичността на мозъка и възможността той да се тренира и засилва независимо от възрастта. Това може да стане както със свиренето на музикален инструмент, така също и с реденето на пъзели, решаването на кръстословици и пр.
 
Още любопитни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase