източник: Reuters

Консумацията на кафе води до промяна на нивата на хормона естроген, показва изследване сред 250 жени на 18 до 44 години. 

Ефектите от приема на кофеин са минимални и не оказват влияние върху овулацията или цялостното здраве, поне в краткосрочен план, уточняват изследователите.

„Констатациите помагат да се установи как кофеинът се метаболизира от различни генетични групи.“, казва авторът на изследването д-р Енрике Шистерман. 

Участничките в изследването, разделени в три групи, консумират средно около 90 милиграма кофеин на ден, което се равнява на около чаша кафе. Установява се, че приемът на около 200 милиграма води до по-леко понижение на нивата на естрогена при жени от европеидната раса, в сравнение с представителки на монголоидната и негроидната. Учените все още не знаят каква е причината за тези различия. 

Изследователите откриват още, че пиенето на други кофеинови напитки, като зелен чай и кока-кола, е свързано с по-голямо повишение на стойностите на хормона, при всички групи жени. Вероятно това се дължи на различните нива на антиоксиданти, добавки, като мляко и захар, и други съставки в напитките, предполагат експертите.

Здрави жени в пременопауза не трябва да се притесняват за въздействието на кофеина върху нивата на естроген, подчертава д-р Енрике Шистерман. Изследванията по темата продължават.

Резултатите са публикувани в сп. American Journal of Clinical Nutrition.

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase