Източник: Reuters

Консумацията на риба е важна за поддържане на оптимално здраве на мозъка и за предотвратяване на деменция, показва ново изследване, отбелязва Daily Mail.

Мастните киселини, съдържащи се в рибата и морските дарове, спомагат подобряването на паметта с 15%, твърдят учените. 

176 здрави възрастни приемат за 6-месечен период добавки, съдържащи омега-3 мастните киселини DHA. Те се намират в храни като сьомга, скумрия, сардини, пъстърва, кралски скариди и миди.
 
През този период паметта и познавателните функции на участниците са оценени и сравнени с тези на плацебо група.
 
В края на проучването паметта и скоростта на работната памет показват значителни подобрения.
 
Според учените DHA е от ключово значение за предотвратяване болестта на Алцхаймер.

Омега-3 могат да се набавят и чрез храната. Сьомгата е видът, който има най-високо съдържание на киселините. Следват сарделите, палпусът и херингата, както и морските дарове – скариди, раци, миди и стриди. 

Една порция сьомга, около 90 г, осигурява близо 2 грама омега-3.

Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase