Снимка: архив, Булфото

Д-р Лина Димитрова, която първа е прегледала починалата в „Шейново“ 35-годишна родилка, заяви, че е предложила на жената да остане в болницата, но тя е отказала и е решила да си отиде вкъщи.

По думите на лекарката тя е направила обстоен преглед, който показал, че родовата дейност още не е започнала. 

От ръководството на "Шейново" съобщиха, че медицински съвет в болницата ще наложи дисциплинарно наказание на лекарката.

Д-р Димитрова обяснява, че при първото идване в болницата прегледала пациентката и й обяснила, че се намира в латентна фаза на раждане. Казала й също при евентуално зачестяване на маточните контракции или изтичане на околоплодни води да дойде в болницата. 

След час бремената се е върнала отново. "Прегледах я отново вагинално, без промяна в статуса. Предложих й хоспитализация в отделението "Рискова бременост", за да не се разкарва, да се притеснява толкова. Пациенката отказа под предлог, че няма кой да й гледа детето и реши да се върне вкъщи и да дойде отново при засилване на маточните контракции", посочи д-р Димитрова пред БНТ.

Още по темата

По думите й акушерката, която е била с нея, може да потвърди, че родилката е отказала да остане в болницата. 

Пациентката обаче не е подписвала документ, че не желае да остане в лечебното заведение.

"Не е подписала, защото имаше такава тълпа от пациенти за прегледи, че просто не можехме да се обърнем със самата акушерка. Бяхме затрупани от прегледи", обяснява лекарката.

35-годишната Надежда Узунова от София почина в "Шейново" в ранните часове в понеделник. Според лекарите жената е развила "остър белодробен инцидент" при постъпване в болницата. Бебето на Надежда беше родено живо след спешно цезарово сечение, но впоследстие детето също почина.

Здравният министър Стефан Константинов заяви, че роднините на жената са прави, като казват, че жената е била размотавана. Той обеща, че случаят ще бъде изяснен и виновните ще бъдат наказани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase