Снимка: Архив Булфото
fallback

Скандал избухна в МБАЛ "Св. Иван Рилски" в София. Медиците от неврохирургията настояват за оставката на директора на лечебното заведение. Той пък обясни протеста им с исканите от него по-ниски такси за консумативи на пациентите. Министърът пък обяви, че няма да вземе решение по случая, докато не станат ясни резултатите от проверките на Агенция "Медицински одит".

Покрай парите се появи и спор за видеонаблюдението в болницата.

Протестиращите

Работещите 130 души в клиниката по неврохирургия към МБАЛ "Св. Иван Рилски" искат незабавна смяна на директора на болницата д-р Дечо Дечев, обяви проф. Венцеслав Бусарски, началник на клиниката.

"Това е случаен човек, който от 3 години ни тормози, принуждава ни да работим с точно определена фирма, от която да купуваме импланти", допълни той.

Ако директорът не бъде сменен, протестиращите ще поискат отделението им да стане част от друга болница.

Медиците твърдят, че от няколко месеца заплатите им намаляват, без да има основание за това.

Две срещи са имали със здравния министър по случая, но резултат от тях още няма.

Според протестиращите има проблем и с видеонаблюдението в лечебното заведение, което според тях било с неясни цели.

В момента се извършва проверка от агенция "Медицински одит" за качеството на лечението. След това вероятно ще бъде назначен и финансов одит на болницата и чак тогава ще се реши как да се действа, обясниха процедурата от МЗ.

Директорът

"Ще си подам оставката като директор на болница "Св. Иван Рилски", ако министърът на здравеопазването настоява за нея", коментира шефът на болницата д-р Дечо Дечев.

"Конфликтът между мен и началника на Клиниката по неврохирургия е породен от желанието ми пациентите да плащат по-ниски цени за консумативи", обясни той.

Според Дечев цените им не са обявени на видно място в клиниката и пациентите се изпращат да ги купуват сами от конкретна фирма.

Заплатите на работещите лекари в клиниката по неврохирургия са средно 4925 лв., а на медицинските сестри – 1522 лв., уточни Дечев.

"Намалени са заплатите им, защото с 500 лв. е намалена клиничната пътека и защото изборът на екип вече е 900 лв., а не 2500 лв.", допълни той.

Той обясни, че видеонаблюдението в операционната на клиниката по неврохирургия е за контрол на организацията, а не че камерите се използват за заснемане на определени предоперативни манипулации, каза той.

Министърът

"Никой не е поставял камери, за да снима интимните части на пациентите", коментира здравният министър Стефан Константинов случая от Перник.

По думите му в момента видеозаписите са спрени, а резултатите от проверката на Медицински одит ще са ясни до дни.

Според Константинов има съмнения дали оперира избраният от пациента екип, колко време трае операцията и т.н.

"Камери има на много места. Важно е пациентът да е информиран и записите да са конфиденциални", уточни Константинов и добави, че те не са основното.

"Търсете парите!", възкликна той.

Министърът припомни, че в отделението по неврохирургия през последните 2-3 години периодично са избухвали скандали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 12 години

Не пречете на Дечо,нека слага камери навсякъде.Така ще се затегне дисциплината сред колектива.

17

Анонимен

преди 12 години

Абе хора,ако си пациент и особено в реанимация или операционна където си гол никоx няма право да те снима нито доктор нито министър БЕЗ ТВОЕТО ИЛИ НА БЛИЗКИТЕ СЪГЛАСИЕ ЗА ТОВА

16

наблюдател

преди 12 години

За това, че условията в Държавата позволяват да се развиват корупционни схеми, не обвинявавайте тези, които ежедневно спасяват хора. Дали пък Директора, чиято заплата се изкарва от тези хора, е толкова честен и загрижен за пациента. Интересно как си живееха добре до сега?!

fallback