Снимка: Reuters

Младите хора по света практикуват необезопасен секс и нямат достатъчно познания за ефикасните контрацептивни  методи, сочат резултатите от международно проучване по случай Световния ден на контрацепцията.

Данните от анализа показват, че броят на младите хора, практикуващи необезопасен секс с нов партньор във Франция през последните три години, се е увеличил със 111%, а в САЩ и Великобритания - съответно с 39% и 19%, съобщи Ройтерс.

"Без значение къде се намирате по света, съществуват бариери, които пречат на тийнейджърите да получават достоверна информация за секса и контрацепцията. Ето защо митовете и погрешните представи са толкова разпространени дори в наши дни. Когато младите хора имат достъп до точна и безпристрастна информация по тези въпроси, те могат да направят избор, оказващ влияние върху всички аспекти от живота им", пишат авторите на проучването.

Основен глобален проблем е броят на непланираните бременности сред младите хора. Увеличаването на случаите на необезопасен секс в някои страни, кара експертите да подлагат под съмнение качеството на достъпното за младежите сексуално образование.

В Европа едва 50% процента от младите получават необходимата информация от училище, в сравнение със 75-те процента в Латинска Америка, Азиатско-тихоокеанския регион и САЩ.

Много от участниците в проучването споделят, че се притесняват да търсят съвети за контрацепция от здравните
експерти. Над една трета от анкетираните лица в Египет например смятат, че къпането или вземането на душ след полов акт е достатъчно за предпазване от бременност. В Тайланд и Индия над една четвърт от участвалите в проучването младежи вярват, че сексът по време на менструация е ефективна форма на контрацепция, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase