Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Натуралният мед по своите вкусови и хранителни качества е един от най-ценните хранителни продукти, познат още от древността. Той има редица ползи за здравето, включително и за отслабването. Медът съдържа захар, но и витамини и минерали. Тези хранителни вещества са от съществено значение за разтварянето на мазнини и холестерол.

В натуралния продукт се съдържат около 100 полезни за организма компоненти - глюкоза, левулоза, витамини, ферменти, както и минерални, хормонални, антибактериални и други ценни вещества. Ако приемаме прекалено много захар, сме склонни към напълняване не само заради калориите, но и поради липсата на витамини и минерали. Медът е добър източник на хранителни вещества, затова помага за намаляване на теглото.

1. Мед и топла вода

Когато се комбинира мед с топла вода, може да се подобри процесът на храносмилане и разграждане на мазнини. Обикновено мазнините се натрупват като неизползвани ресурси в тялото, добавяйки обем и тегло. Смята се, че медът мобилизира тези складирани мазнини. Когато те се изгарят, за да осигурят енергия за изпълняването на ежедневните дейности, може да се забележи постепенно намаляване на теглото и нивата на затлъстяване, според експерти.

Разбъркайте супена лъжица мед с равно количество топла вода, приемайте го всеки ден. Медът може да бъде полезен за отслабването, когато се консумира и с лимонов сок.

2. Мед и канела

Друга полезна рецепта е сместа - канела на прах, мед и топла вода. Вземете една супена лъжица канела на прах, супена лъжица мед и една чаша топла вода, смесете ги и изпийте течността на празен стомах. Изследвания показват, че мнозина са извлекли ползи от редовната консумация на тази смес, макар че все още не е ясно на какво се дължи ефектът на отслабването.

Медът подобрява храносмилането и по този начин подпомага отслабването. Препоръчително е да се консумира след вечеря, особено след преяждане. Избягвайте порочната практика да гладувате, за да отслабнете, съветват диетолози. Ако не консумирате достатъчно храна, която включва калории, витамини, минерали, фибри, имунната система ще отслабне, а последиците от това могат да бъдат много и разнообразни.

Програмата за отслабване трябва да е фокусирана върху намаляване приема на калории, а не спиране на приема на калории, поясняват специалистите. Освен това, препоръчително е да увеличите дневния разход на калории чрез редовни физически упражнения.

Вижте още здравни новини от Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase