Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Преминаването от въглища към природен газ няма да забави съществено климатичните промени.

Том Уигли, специалист от Националния център за атмосферни изследвания в САЩ, изтъква пред"Лос Анджелис таймс", сложните и често противоречиви начини, по които изгарянето на фосилните горива влияе върху климата.

Въпреки, че използването на въглища предизвиква затопляне чрез емисиите на улавящия топлина въглероден диоксид, при него се отделят и относително високи количества сулфати и други частици. Те са вредни за околната среда, но охлаждат планетата, като блокират слънчевата светлина.

Ситуацията се усложнява допълнително от неяснотата около количеството на мощния парников газ метан в атмосферата. Компютърните симулации, направени от Том Уигли, показват, че преминаването от въглища към природен газ ще забави увеличението на средните глобални температури до 2050 г., но само с няколко десети от градуса, информира БТА.

"Ако хората използват повече природен газ, ще намалят емисиите на въглероден диоксид, но с това няма да допринесат особено за разрешаването на климатичния проблем. Ще са необходими десетилетия, преди глобалното затопляне да се забави, но дори тогава ефектът ще е незначителен", обяснява Уигли.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase