Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Данните от изследване на специалисти от ОАЕ показват, че шафранът – често използвана подправка, която придава цвят и вкус на храните, има защитен ефект срещу чернодробен рак, съобщи "Медикъл нюз тудей".

В медицински експеримент, проведен с мишки с предизвикан рак на черния дроб, учените са наблюдавали, че когато им се дава шафран, при гризачите се потиска разпространението на ракови клетки и се стимулира апоптозата – предизвиканата клетъчна смърт.

Чернодробният карцином е петото най-разпространено онкологично заболяване и третата водеща причина за смъртност от рак в света.

Предишни изследвания са показали, че шафранът съдържа антиоксидантни, противоракови и противовъзпалителни свойства.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

БГ Слънце

преди 12 години

Като противодействие и лечение на рака препоръчвам гледане на слънцето - sungazing. Това е практика с доказани резултати. Напълно БЕЗПЛАТНО и ефективно лечение. За повече информация как се практикува и какво точно представлява гледайте филма Homo Solaris в youtube. Практиката дава психическо и физическо здраве и е път към духовния живот.

2

Анонимен

преди 12 години

Преводачът поне да беше се сетил да преведе че "шафран" значи "минзухар". Ама явно толкова може човека ..

1

Анонимен

преди 12 години

Била често използвана...Тия не знаят ли,че шафрана струва колкото златото,той е скъпа подправка,може и не колкото златото,но колкото среброто със сигурност...

fallback