Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нашата планета е населена от около 8,7 милиона биологични вида, от които 6,5 млн. обитават сушата и 2,2 млн. водната среда, установиха учени Census of Marine Life.

От тези 8,7 млн. представители на флората и фауната само 1,25 милиона вида са известни на науката, което е едва 14,1 на сто от общия им брой, съобщи Асошиейтед прес.

Това е възможно най-точната оценка на биологичните видове на Земята, получена с най-новите методи на таксономията - науката за систематизация на сложно организираните обекти. Предишните предвиждания варираха между 3 до 100 милиона.

"Ние напълно нехаем за сложността и разнообразието на формите на живот на нашата планета", заяви канадският учен Борис Уорм от университета в Халифакс, един от съавторите на изследването.

Той подчерта колко важно за науката е човечеството да открие максимален брой от неизвестните видове, преди те да са изчезнали. Ако се запазят сегашните темпове на открития, на учените ще са им нужни 1200 години, за да каталогизират всички съществуващи форми на живот на Земята. В момента в Червената книга са записани 19 625 вида, застрашени от изчезване, уточни Уорм.

Учените са изчислили, че нашата планета е обитавана от 7,77 милиона животински вида, от които 953 434 са описани. Представителите на растителния свят са 298 000, от които 215 644 са попаднали в научните каталози. Следват 611 хиляди представители на гъбите и плесените, 27 500 вида водорасли и 36 400 едноклетъчни организми.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase