Снимка: Reuters

В обозримо бъдеще залежите от минерални суровини на дъното на Световния океан ще се конкурират с традиционните на сушата, твърди заместник-директорът по научната дейност на института по океанология "Грамберг" Георгий Черкашев, събощи РИА Новости.

Един от основните типове залежи на дъното на водоемите са рудите с преобладаващо съдържание на желязо и манган. Промишлено значение могат да имат тези, които се формират в зоната на хидротермалните източници - на хидротермалните вулканични цепнатини, наречени "черни пушачи". Там се съдържат много редкоземни метали и концентрацията им в рудата надхвърля тази на залежите в Китай например.

Според учения човечеството може да започне масово да добива полезни изкопаеми от дъното на Световния океан само след 10-20 години.

"Това ще стане реалност, когато сработят три фактора: високи цени на пазара на металите, голяма нужда от метали и достатъчно високи технологии", казва руският учен.

Той припомня, че технологиите бързо се развиват. Само след 2 години ще започне добив на полезни изкопаеми от дълбочина 1,5 километра. Това ще бъде извършено от канадско-австралийската компания "Наутилус минерълс" в района на Манус, недалеч от Папуа Нова Гвинея. Този прецедент ще подтикне останалите да тръгнат по същия път, убеден е Черкашев.

РИА "Новости" информира още, че през следващите месеци Русия ще започне проучване на минералните залежи в Атлантика.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase