Снимка: Архив Булфото
fallback

Министерството на здравеопазването (МЗ) ще създаде работна група, в която да се обсъдят допълнителни възможности за работа и обучение на фелдшерите, съобщават от МЗ.

Това са решили на среща министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, сдружението на фелдшерите и представители на синдикатите, на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи и лекарският съюз.

В новата работна група ще участват и представители на съсловните организации.

От сдружението на фелдшерите заявиха, че това решение удовлетворява исканията им за момента и те ще отменят готвените ефективни протести.

Около 4 хиляди фелдшери бяха готови за стачка от първи юли заради неясния им професионален статут.

Днес в „Държавен вестник” бяха обнародвани и промени в Наредба 1, които разширяват правата на фелдшерите да работят.

Oще по темата

С тях те ще могат да правят самостоятелно някои изследвания, да преглеждат в определени случаи, както и да оказват спешна помощ.

Също така фелдшерите получават и правото да изписват определени медикаменти, както и да извършват раждане при липса на лекар или акушерка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 12 години

Има села, в които лекар не е стъпвал с години. Там и бърза помощ не идва, защото "колата е другаде" или "няма бензин". В тези места фелдшерите са и бърза помощ и лекари и сестри и аптекари и всичко, което "реформите" отнеха от нуждаещите се. Ако не са фелдшерите, да се грижат за хората, то цели райони ще останат без абсолютно никакво медицинско обслужване.

3

aa

преди 12 години

браво на фелдшерите мн. са добри и мн. знаят

2

съпруга на шофьор

преди 12 години

скоро *** роди в линейката с помоща на шофьора,кръстила го на него,мария,ха ха ха

fallback