Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За децата, които от по-ранна възраст са в компанията на домашни любимци, рискът от развитие на алергии е по-малък, съобщи ЮПИ.

Учените установили, че присъствието на куче или котка у дома не увеличава риска детето да стане алергично към домашните любимци.

Ръководителят на изследването Ганеша Уегиенка от болницата "Хенри Форд" и колегите му проследили състоянието на група деца от раждането им до навлизането им в зряла възраст, що се отнася до ефекта от контактите им с котки и кучета. Когато станали на 18 години, 563-ма участници дали кръвни проби, които били изследвани за наличие на антитела срещу кучешки и котешки алергени.

Учените констатирали, че контактите с дадено животно през първата година от живота са изключително важни и в някои случаи изглежда имат защитна роля.

За млади мъже, в чиито домове е отглеждано куче през първата година от живота им, рискът да станат алергични към кучета е 2 пъти по-малък в сравнение с мъжете, в чиито семейства не е отглеждано куче през първата година от живота им. И мъжете, и жените са с 2 пъти по-малък риск от развитие на алергия към котки, ако са живели с котки през първата година от живота си. Резултатите от изследването са публикувани в Clinical & Experimental Allergy, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase