Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Изследователи от Канада са открили механизъм, с който може да се обясни как раковите клетки проявяват устойчивост към прилаганите терапии, съобщи "Дейли експрес".

Авторите на проучването от университета на Западно Онтарио са установили как биохимичните пътеки могат да бъдат "свързани наново" в раковите клетки. Това им позволява да пренебрегват сигналите, които обикновено предизвикват клетъчна смърт.

Целта на специалистите е била да разберат как раковите клетки придобиват селективно предимство за оцеляване, което им дава възможност да избегнат апоптозата - предизвиканата клетъчна смърт. Процесът е необходим за нормалната реорганизация на клетките.

Откритието дава надежда на учените за разработването на терапии, които да пречат на формирането на нови връзки или да ги неутрализират, за да могат раковите клетки да реагират на прилаганото лечение.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 12 години

Здравейте, информацията в тази статия е твърде кратка. Попаднах на статия - "раковите клетки не се размножават до безкрай".. Копирах линк за да се запознаете и Вие. Приятен ден!!! blog.zepir/bg/blog/view/id/50/page/1/Rakovite-kletki-ne-se-razmnozhavat-do-bezkraj.html

6

Д-р Дамянов Ивайло

преди 12 години

Извинете ме, но някой нещо разбра ли от тази статия съставена от недоуточнения, догадки и някакви предположения? "Биохимични пътеки"- няма такива пътеки, има "биохимични процеси", а конкретно при туморната клетка те се наричат "патобиохимични процеси"! Аз съм изпробвал за първи път терапия срещу рак, като цялостната ми философия е не да атакувам новопоявилата се туморна клетка, а да променя средата, в която тя живее "свой напълно независим" живот.

5

dr Gregory House

преди 12 години

P.S.: Предишният ми коментар е до номер 1

fallback