Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Емисиите въглероден двуокис достигнаха най-високи нива през 2010 г., като задминаха с 5 процента рекорда, регистриран през 2008 г., съобщи Международната агенция за енергията.

"Емисиите въглероден двуокис от сектора на енергетиката през 2010 г. са най-високи в историята - пише агенцията на сайта си в интернет. - След спада през 2009 г., предизвикан от световната финансова криза, емисиите се увеличиха до рекордното ниво от 30,6 гигатона. Скокът е от 5 процента в сравнение с предишната рекордна година 2008, когато нивата достигнаха 29,3 гигатона."

Вече са постигнати 80% от емисията в сектора енергетика, предвидени за 2020 г., информира БТА.

Тази информация е "сериозен удар за нашите надежди да ограничим покачването на температурите в света до 2 градуса Целзий максимум" - заключава главният икономист на агенцията Фатих Бирол. Международната агенция за енергията Целта глобалното затопляне да не надхвърли 2 градуса Целзий беше приета в Канкун през 2010 г.

Според Международната агенция за енергията, за да бъде спазена тази цел, емисиите въглероден двуокис от енергетиката не трябва да надхвърлят 32 гигатона през 2020 г.

"Като се има предвид колко малка е разликата, ако много бързо не бъдат взети смели и решителни решения, ще стане извънредно трудно да бъде изпълнена целта от Канкун" - предупреди Фатих Бирол. От регистрираните миналата година емисии 44% са от въглища, 36% от петрол и 20% от природен газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase