Слепите хора могат да бъдат обучени да "виждат" чрез ушите си, използвайки техниката на прилепите, пише британският "Индипендънт".

Канадски учени, водени от д-р Мел Гудейл от университета в Западно Онтарио, подложили на ядреномагнитно резонансно сканиране двама незрящи доброволци, като им монтирали "ехолокатори". Те издавали цъкащи звуци с уста, а малки микрофончета, монтирани в ушите им, улавяли изходния и отразения ехосигнал. И двамата участници в експеримента били слепи още от детството си. Те трябвало да разпознаят чрез отразения звук различни предмети, като леки коли, дървета и др.

Доброволците успешно се справили не само с размерите, но и с движението на "наблюдаваните" от тях обекти. Учените установили чрез сканирането, че ехосигналите се обработват от зрителната част на човешкия мозък, а не от слуховата. Това дава възможност за визуалната им интерпретация.

"Ехолокацията позволява на незрящите да правят неща, които бяха невъзможни за тях, като каране на велосипед и игри с топка. Тя ще им помогне да станат значително по-самостоятелни в живота", каза д-р Мел Гудейл.

Друг участник в изследването, д-р Стивън Анът предвижда, че ехолокацията може да бъде в помощ за ориентиране в трудни условия и на зрящите хора, стига те да усвоят специфичната техника.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase