Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Една от най-влиятелните политически организации на Стария континент е напът да поиска революционна забрана по отношение на мобилните технологии.

Според специална комисия на Съвета на Европа, съставена от 84-ма членове на Парламентарната асамблея и политици от страните членки, потенциалните вредни ефекти на тези технологии за човешкото здраве (повишен риск от ракови заболявания и увреждания на мозъка) налагат спешно прилагане на ограничителни мерки за защита на децата.

Комисията е стигнала до този извод след детайлен преглед на редица проучвания за влиянието на електромагнитното облъчване от мобилните апарати върху човешкия организъм и най-вече върху подрастващите.

В изготвения доклад се подчертава, че трябва да се избегне повтарянето на грешките със забавените реакции при откриването на вредното влияние на азбеста, цигарения дим и оловото в петрола.

Експертите са изготвили проекторезолюция, която трябва да бъде одобрена от Парламентарна асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), в която членуват 47 европейски страни.

Крайното решение няма обвързващ характер за отделните правителства, но много често Съветът на Европа оказва силно влияние върху решенията на европейските политически лидери, коментира британският The Telegraph.

В препоръките към страните членки, описани в проекторезолюцията, е включен праг на нивата на дългосрочно излагане на лъчения от мобилни телефони. Освен това се настоява за поставяне на етикети върху продукти от този вид, чрез които потребителят да се уведомява, че при експлоатация съществува риск за здравето му (по примера с цигарите).

От Съвета на Европа ще настояват за пълна забрана на мобилните телефони и безжичните интернет мрежи в учебните заведения. Освен това трябва да бъдат стартирани информационни кампании, които да осведомяват децата и младите хора за опасността за здравето от прекомерна употреба на тези технологии.

Проекторезолюцията планира и инвестиции в разработването на напълно безопасни предаватели и мобилни телефони.

Заключението на експертната комисия е в известно противоречие с позицията на Световната здравна организация, която обяви, че излагането на електромагнитни полета представлява минимален или никакъв риск за човешкото здраве, отбелязва The Telegraph.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase