Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Антиретровирусните терапии могат да станат едно от основните средства за превенция, за да се ограничат случаите на заразяване с вируса на СПИН, сочат резултатите от американско изследване, съобщава сп. "Сианс е авнир".

То обхванало близо 1800 двойки, сред които единият партньор е серопозитивен, а другият не е. Резултатите показват, че лекарствата, използвани при тези терапии, позволяват да се намали с 96 на сто рискът от заразяване на серонегативния партньор.

Антиретровирусите намаляват количеството на вируса в организма до стойности, близки до нулата. Теоретично погледнато, ако няма циркулиращи вируси, рискът от заразяване рязко намалява. Лекарите обаче досега нямаха клинични доказателства за това.

В рамките на изследването здравословното състояние на близо 1800 двойки било проследено 18 месеца. Половината от двойките се подложили на тройна терапия. Оказало се, че само един партньор в тази група се заразил, при 27 в другата група.

"Резултатите от изследването, извършено по поръчка на Националните здравни институти на САЩ, значително променят нещата и ще дадат нов тласък на превенцията, заяви изпълнителният директор на Програмата на ООН за борба със СПИН Мишел Сидибе. Получените резултати поставят антиретровирусните терапии сред новите приоритетни опции за превенция."

В изследването са участвали серопозитивни, у които CD4 клетките - имунните клетки, ползвани като маркер за еволюцията на болестта, са между 350 и 550 на милилитър кръв. Следователно става въпрос за хора, които според новите директиви на Световната здравна организация не би трябвало да се подложат на лечение с антиретровируси, допълва още БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 13 години

и аз нещо не разбрах??????

1

tarbuh

преди 13 години

kakvi sa tiq 1800 samoubiici deto pravqt sex s bolni ot SPIN be

fallback