Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нагряването на туморни клетки може значително да подобри ефективността в лечението на рака, са установили холандски учени, съобщи ABC.

Екип на д-р Роналд Канаар от Медицинския център "Еразъм" в Ротердам установи, че нагряването на споменатите клетки до 41-42 градуса по Целзий блокира ключова ДНК пътека, което позволява на радиацията и на химиотерапията да постигнат значително по-добри резултати.

Но някои учени все пак са скептични дали подобен метод би бил приложим в клинични условия. Д-р Канаар провел лабораторни опити, при които загрял туморите значително над телесната температура и постигнал дезактивирането на протеина BRCA-2, който играе ключова роля при успешното възстановяване на туморните клетки след  обработване с химиотерапия, радиация или с новото експериментално лекарство PARP-1.

Холандският екип установил, че по-високите температури блокират ключова ДНК пътека, която позволява на раковите образувания да се "съвземат", след като бъдат атакувани. Откритието може да послужи за успешното третиране на локални тумори, но д-р Канаар каза, че са нужни още допълнителни изследвания, докато се стигне до клиничното му приложение.

За да се постигне желаната местна температура от 43 градуса, е нужно нагряване на околната среда до около 54 градуса по Целзий, а това може направо да изгори пациента, уточнява ABC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase