Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Германски учени са установили, че новите енергоспестяващи крушки излъчват при работа опасни вещества, сред които и фенол, отрова, използвана в концентрационните лагери от нацистите през Втората световна война, съобщи "Дейли мейл".

Изследователите предупреждават да не оставяме децата си да спят в непосредствена близост до действащи  луминисцентни крушки, защото те излъчват канцерогенни химикали, сред които нафтален и стирен.

Евросъюзът предприе мерки за замяната на всички реотанови крушки с енергоспестяващи, за да бъдат намалени емисиите на въглероден диоксид в атмосферата. Но новите осветителни тела съвсем не са толкова "зелени", колкото се предполагаше. Когато те се счупят, от тях изтичат опасни количества живак, също силна отрова.

Сега експертите са установили, че при работа те изпускат опасните химикали под формата на пара. Според Андреас Кирхнер от Федерацията на германските инженери, покрай енергоспестяващите крушки се образува вреден "електрически смог". Те не трябва да се употребяват в непроветряеми помещения и в никакъв случай в близост до главата.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

вредни са разбира се

преди 13 години

Освен всичко изброено по-горе, луминесцентните лампи са вредни и с това, че излъчват в ултравиолетовата част на спектъра. Някой от вас да знае място, където се събират тези опасни отпадъци? Разбира се, че не, те отиват на сметището с другия битов ***, където причиняват замърсяване с живак. Е, какво им е екологичното тогава?

55

Varg

преди 13 години

Пак поредна манипулация.Още като прочетох нацистки лагери и ми стана ясно всичко.

54

АТАНАС

преди 13 години

със светодиодните лампи се спестяват около 80% от необходимата енергия.Тоест, ако цялото осветление в България се осъществява по такъв екологичен и енергоефективен начин, биха се освободили около 40% от капацитета на АЕЦ Козлодуй''-м-р Трайков greentech.bg/?p=19091СТАВА БЪПРОС ЗА ДИОДНИ ЛАМПИ а тези с живак са за ***.

fallback