Учени от Центъра за контрол и превенция на болестите във Форт Колинс са разработили безвреден репелент с дъх на грейпфрут, който става и за пиене, пише сайтът MPRnews.

Ръководителят на екипа Марк Долан е получил новия продукт въз основата на нооткатона, който се среща в природата в жълтия кедър от Аляска и в някои цитрусови плодове.

Долан показа пред журналисти ефективността на естествения репелент, като вкара ръцете си в контейнер с 50 гладни комара. Той ги държи в продължение на пет минути, без да получи нито едно ухапване. Насекомите бягаха от репелента като опарени.

Веществото нооткатон е напълно безвредно и става дори за пиене. То е широко използвана хранителна добавка. Репелентът действа безотказно също срещу кърлежи, бълхи и въшки. Долан предвижда нооткатонът да бъде включен в лосиони, сапуни и кремове, които да отблъскват хапещите насекоми.

"Това е възможно и най-екологичният пестицид, коментира авторът на откритието. Нооткатонът не само отблъсква вредителите, а ги убива в рамките на 15 секунди", каза той.

Веществото блокира невротрансмитера октопамин в нервните клетки на насекомите. Еднократното обработване на тревни площи с 2-процентов разтвор на нооктатон може да ги прочисти от кърлежи в продължение на 42 дни, устаановиха учените.

Още едно предимство на новия репелент - вредителите не са развили резистентност към него, както към повечето вещества от този клас, пише сайтът.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase