Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Сандвичите с риба тон спомагат съхраняването на добро зрение в по-късна възраст, твърдят изследователи.

Редовната консумация на риба и други храни, съдържащи омега-3 мастни киселини, намаляват риска от най-честата причина (42%) за слепота, свързана с възрастта, установява харвардско проучване.

Състоянието е най-честата причина за загуба на зрението при хората над 50 г. като лишава засегнатите от централно зрение.

Учени от Харвардския медицински институт в Бостън разглеждат данните на 38 000 жени, при които няма диагноза за дегенерация на макулата.

Повече от 10 години е наблюдавано здравето на очите им и е събирана информация за хранителните им навици, включително приема на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

През този период се появяват 235 случая на дегенерация на макулата.

Изследователите отчитат, че при жените, които консумират най-голямо количество рибено масло, се наблюдава 38% по-ниска вероятност от развитие на дегенерация на макулата.

Консумацията на една или повече порции риба седмично е свързана с 42% по-нисък риск от загуба на зрението, в сравнение с приема само на една порция на месец.

По-ниският риск се дължи предимно на потреблението на консерви риба тон и мазна риба, уточнява ръководителят на изследването д-р Уилям Кристен.

Вижте още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Emo

преди 13 години

Дам, хапвайте морска рибка, ама не редовно. Ако имате недостиг на живак, тогава по-редовно. Иначе както каза номер 2, хората които искат да виждат по-добре могат и с ядки да постигнат подобен ефект.

4

Анонимен

преди 13 години

Яжте риба тон за живачна красота!!!

3

учуден

преди 13 години

Бяха обявили рибата тон за най-неподходяща за консумиране ..........Яжте херинга - от ледник...

fallback