Възникването на болестни състояния на кожата, ставите, обмяната на веществата, дори алергиите и пролетната умора, се дължат и на натрупване на токсини в организма. Условия за по-високото им образуване и натрупване в тялото създава затегнатият стомах. При нередовния чревен пасаж образувалите се от усвояването на храната токсини се реабсорбират обратно от дебелото черво. Така те навлизат в кръвообращението и започват да участват в процесите на обмяна на веществата, от което следват поражения върху редица системи и органи.

Освен неприятните оплаквания, като затруднена дефекация и образуване на хемороиди, които създават болкови усещания и отнемат от качеството на живот, нередовният стомах действа и в още една трета насока. Натрупването на токсини, поясняват специалисти, влошава общия имунитет на организма. В червата се образуват имунни клетки, процес, който при запек е нарушен заради потискането на функциите на червата от натрупването на отпадни продукти.

При намалено производство на имунни клетки се появява и склонност към по-често заболяване, тъй като недостатъчното им отделено количество не може да се справи с микроорганизмите, с които ежедневно влизаме в контакт.

Проблемът е често срещан в края на зимата – началото на пролетта. Дължи се на типичното хранене през студения период, когато се набляга повече на консумацията на месни и тестени продукти от рафинирани брашна, в състава на които липсват съставки, стимулиращи перисталтиката и редовния пасаж. Това е и причината за нетипично затегнатия стомах, вследствие на него на изпитване на постоянно изтощение и спадналия имунитет, една от типичните особености на пролетната умора.

Бледата, суха лющеща се кожа също е показател за чревен проблем. Кожните проблеми са резултат и от натрупването на токсини в кръвта. Прием на храна преди смилането на предишната, прекалена консумация на солени и кисели храни, погрешно съчетаване на продуктите се отразяват и на състоянието на кожата.

Не само за подобряване на имунитета, но и за по-хубава кожа, особено в началото на пролетта, е препоръчително да се положат усилия в насока прочистване на организма. Перисталтиката може да се подобри с хапването на хранителни продукти, съдържащи целулоза. В този смисъл зелената салата е решение, както и замяна на белия хляб с пълнозърнест. Когато състоянието не се коригира и с консумацията на ябълки и овесени ядки, то следва да се вземат по-сериозни мерки, като прием на подходящи билки, които стимулират дейността на храносмилателната система, без да вредят на организма.


Какви може да са билките, както и другите средства за почистване на организма

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase