Снимка: Reuters
fallback

Промяната във вкуса се дължи на различни фактори. Както повечето от нашите сетива, усещането на различните вкусове също се влошава с напредването на възрастта. Това означава, че проблеми, които причиняват загуба на вкуса при младите хора, може да заличат напълно вкусовите им сетива, когато остареят.

Загубата, или промяната на вкуса, както и обонянието, биха могли да доведат до загуба на апетит и така се стига до загуба на интерес към храната. При по-възрастните хора по принцип се наблюдава липса на апетит, на което се дължи и бързото отслабване при някои. Загубата на вкус би могла да бъде причинена и от заболяване.

От всички сетива най-често губим обонянието си, а тази загуба води и до промяна във вкусовите усещания. Обонянието бива влошено от състояния, които засягат лигавицата на носа, които са обичайни при настинка или хроничен ринит.

По-рядко загубата на вкус е заради проблеми с нервите, които могат да се получат в следствие на увреждане на нерв в носа, така и от увреждане на областите в мозъка, отговорни за обонянието. Такива увреждания са последствия от инсулт, например.

Едни от най-често срещаните причини за загуба на вкуса, особено при възрастните хора, са проблеми в устата, свързани със зъбите или слюнката.

Всяко състояние, свързано със сухота в устата, създава проблеми. Слюнката е особено важна за разпознаване на вкусовите качества. Химикалите, които се съдържат в храните и напитките, се разтварят в нея и по този начин достигат до вкусовите рецептори.

Всичко, което причинява инфекции в устната кухина, може да повреди вкусовите рецептори. Тютюнопушенето също може да стане причина за загуба на вкуса.


Вижте още съвети за здравословен начин на живот
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 13 години

е па я си пием само вино и ракия и нищо ми нема е па ручам и мръфки.и си имам вкус.

4

чалго-умри мъ

преди 13 години

Има една зараза - вирус - бацил казва се--- ЧАЛГА--- от него мирогледът ти се променя и ставаш слюнко-отделящ имбицил .!!!

3

Анонимен

преди 13 години

Ако заглавието наистина е въпрос, ето ви отговора:Не ние губим вкуса, ами всичко, което ядем стана безвкусно! С това ГМО, нитрати и т.н. *** разсипаха и храната, и продуктите, и всичко!

fallback