Чинарът в с. Гърмен, който се класира на второ място. Снимка: Фондация "ЕкоОбщност"

Чинарът в село Гърмен, Благоевградско, се нареди на второ място в конкурса Европейско дърво на годината, съобщиха от Фондация „Партньорство” – Чехия, организатор на инициативата.

Българският претендент получи над 18 хиляди гласа в онлайн гласуването, в което се конкурираше с националните победители на още четири държави – Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

Победител в конкурса стана липата от с. Леличени, Румъния.

Гърменският чинар се класира сред финалистите за първия международен конкурс Европейско дърво на годината, след като беше номиниран от 17-годишната Мария Софтова в българския конкурс „Дърво с корен” и получи голямата награда в него.

„Целта на конкурса Европейско дърво на годината е да привлече вниманието на хората към дърветата, а оттам – и към проблемите с опазването на околната среда, и да ни накара да бъдем по-разумни в отношението си към природата, за да можем да я съхраним“, сподели Любомира Колчева, директор на Фондация „ЕкоОбщност”.

Липата от Леличени ще бъде наградена на специална церемония по време на Зелената седмица в Брюксел, като ще получи трофей, дело на известния чешки автор Мартин Патрични.

Според историческите свидетелства дървото е преживяло няколко бедствия, сполетели селото, включително суша, ураганна буря, пожар и наводнения.

Хората от Леличени смятат, че тяхната липа расте на благословено място. Благодарение на своята забележителна история липата беше подкрепена от повече от 23 хиляди души в онлайн гласуването.

Следващото издание на българския конкурс „Дърво с корен” се очаква да започне през април тази година. Победителят в него ще участва в конкурса Европейско дърво на годината през 2012 г., към който тогава ще се присъединят и Франция, Ирландия и Полша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase