Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Вирусът на свинския грип H1N1 е съвместим с вируса на птичия грип H9N2, а двата вируса могат да доведат до производство на по-смъртоносни хибридни вируси, предупредиха китайски учени.

Учените създали 127 вируса хибриди, като смесили гени от H1N1 и от H9N2 в лабораторна среда. При изследвания с мишки осем от хибридните вируси се оказали по-болестотворни в сравнение с всеки от "родителите" им.

Главното послание е, че H1N1 може по някакъв начин да се комбинира с H9N2, за да създаде "поколение" хибридни вируси, заяви ръководителят на изследването Цзинхуа Лю от Китайския селскостопански университет в Пекин. Някои от тях са с повишена патогенност в сравнение с "родителите" им.

Лю и колегите му увериха, че съществува вероятност нови пандемични щамове да бъдат генерирани от комбинирането на грипните вируси H9N2 и H1N1/2009.

Осемте хибридни вируса предизвикали тежка форма на пневмония, отоци и кръвоизливи у заразени мишки. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase