Учени от Франция са открили нов подвид комар в Африка, който е различен от всички документирани досега, и който може да направи по-трудна борбата срещу маларията, предаде Ройтерс.

Специалистите от френския Национален център за научни изследвания в Париж са събрали екземпляри край езера в близост до села в Буркина Фасо. Насекомото е идентифицирано като подвид на Anopheles gambiae - преносителя на маларийните паразити.

Комарите от новия тип досега не са класифицирани, тъй като избягват човешките жилища, където обикновено учените събират екземпляри за изследвания. Изследователите съобщават, че представителите на новия
подвид комари са особено податливи на зараза с маларийни паразити, имат изразено предпочитание към човешка кръв и популацията им е голяма.

Кен Верник от изследователския екип обяснява, че с колегите му все още не успели да изчислят за колко случая на малария е отговорен новият подвид комар. Специалистите обаче се опасяват, че той има важна роля в разпространението на маларията и може да затрудни борбата срещу болестта.

Маларията е заразно заболяване, което се разпространява от комари, пренасящи маларийни паразити. Болестта застрашава половината от населението в света. Повечето от жертвите на маларията са деца под 5-годишна възраст от районите южно от Сахара.

Според последния доклад на Световната здравна организация (СЗО) през последното десетилетие има напредък в борбата срещу болестта. По данни на организацията смъртните случаи са намалели до 781 000 през 2009 г. от близо милион през 2000 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase